Aminosyror som hjälp mot trötthet och värk

Aminosyror som hjälp mot trötthet och värk

Aminosyror är livsviktiga för kroppen. Utan dem skulle vi bland annat inte kunna ta upp vitaminer eller mineraler från maten vi äter. Av den anledningen är brist på aminosyror kopplade till en rad hälsobesvär, där allt från hudproblem och försämrad ämnesomsättning till minnesproblem och korniska inflammationer finns med på listan. Även om du känner dig trött eller har värk till exempel i huvudet kan det vara värt att ta en titt på aminosyror och se över sin kost för att se till att man får i sig alla syrorna man behöver.

Kroppens byggstenar

Aminosyror behövs för celltillväxt, uppbyggnaden av immunförsvar och har en utrensande effekt. Med andra ord bygger aminosyror upp muskler, hud och organ, stärker kroppens försvar mot bakterier och virus och rensar kroppen på gifter. Varje aminosyra har en speciell funktion att fylla och om en saknas påverkas hela kroppen. En snäv kostnad, hårt besprutad mat och stress är faktorer som kan orsaka en obalans bland aminosyror.

Om man då hr en obalans eller brist på aminosyror, hur märker man det? De vanligaste symtomen är trötthet, blodbrist och minskad muskelstyrka. Man kan även märka det på försämrad ämnesomsättning, ledvärk, återkommande inflammationer och humörsvängningar. Det sägs dessutom att dålig hy, håravfall och ett för tidigt åldrande kan sammankopplas med brist på aminosyror.

Livsmedel med aminosyror

Vissa aminosyror kan kroppen tillverka själva, några måste man dock ta upp genom livsmedel. Dessa aminosyror kallas essentiella aminosyror. De är även viktiga för produktionen av de icke essentiella aminosyrorna. Med andra ord så är det enormt viktigt att få i sig dessa aminosyror. Det handlar sig om sex olika syror: Tryptofan, Lysin, Treonin, Valin, Fenylalanin och Metionin. Tryptofan motverkar rastlöshet och behövs för att sömn och dygnsrytm ska fungera optimalt. Lysin stärker levern och skyddar kroppen mot virusangrepp. Treonin stärker enzymaktiviteten i kroppen och hjälper därför matsmältningssystemet. Treonin är extra viktigt för vegetarianer. Valin har en läkande effekt på andra aminosyror och motverkar skador som orsakas av alkohol och droger. Fenylalanin har en positiv inverkan på minne och inlärningsförmåga, Metionin binder skadliga tungmetaller och motverkar håravfall. Generellt sett har Metionin en avgiftande effekt.

Dessa sex aminosyror hittar man i livsmedel. Kött, fisk, baljväxter, nötter och mejeriprodukter är naturligt proteinrika och därmed rika på aminosyror. Med andra ord är de bra källor till aminosyror och viktiga om man vill ha en sund och balanserad kost.