BLI PENSIONÄR – Med fokus på pensionsåldern

När vill du bli pensionär? Vid 61, 65 eller 82 års ålder? Det finns ingen konkret gräns för när man måste bli pensionär. Däremot går det inte att få ut pensionen före 61 års ålder. Men kan du jobba längre så tjänar du ganska mycket på det.

Från och med att du blivit 61 år kan du börja ta ut din pension. Du väljer då om du ska ta ut hela månadsbeloppet eller enbart en del av det. Detta kan ske från den månad du fyller 61. Har du födelsedag den 25:e augusti kan du alltså bli pensionär den första augusti. Vill du däremot jobba vidare efter 61 är detta inte något problem. Arbetsgivaren kan nämligen inte neka dig att fortsätta på arbetet. Detta åtminstone fram till 67 år. När du når den åldern kan däremot arbetsgivaren sätta stopp och kräva att du ska bli pensionär. Men ett alternativ är ju alltid att söka sig till andra arbetsgivare som inte ställer samma krav.

Jobba längre – tjäna mer

En nackdel, med att bli pensionär, är att inkomsten minskar kraftigt. Flera beräkningar visar att personer utan privat sparande enbart får ut ca 50 % av den tidigare lönen. Det är något många inte klarar sig på och väljer därför att jobba längre för att öka den totala kommande pensionen.
Hur mycket tjänar man då på at jobba ett år extra? Pensionsmyndigheten har beräkningar som visar att en person som jobbar ett extra år får upp sin pension med 7-8 %. Jobbar man två år blir det alltså 14-16 % mer osv.

Bli pensionär – som jobbar

Ett alternativ är att ta ut den allmänna pensionen men ändå fortsätta jobba. Det är nämligen möjligt att ta ut allmän pension samtidigt som arbete pågår. Under denna period får du både pension och tjänar in ny pension till kommande utbetalningar. Det kan exempelvis vara ett alternativ om man vill få ut pengar från pensionen för att göra en längre resa eller liknande. Då kan pensionen tas ut medan man jobbar och denna summa läggas undan för kommande resa.

Gör pensionsprognos

Har du råd att bli pensionär? Funderar du på att jobba något år extra för att få bättre pension? På pensionsmyndigheten.se går det att göra en pensionsprognos som visar vilket alternativ som är bäst för dig. Du loggar in på sidan via BankID och kan sedan fylla i förväntad pensionsålder, inkomst m.m. och beräkna ungefärlig pension. Kom däremot ihåg att siffrorna enbart är preliminära.