Cykling har de senaste åren blivit en populär träningsform, vid sidan av att vara ett utmärkt transportmedel med många fördelar. Nästan alla kvinnor cyklar någon gång och då behöver man en damcykel. Utbudet av damcyklar är nästa obegränsat och det är inte alltid helt enkelt att veta vilken damcykel som passar just mig bäst och var man ska köpa den.
Hur kommer jag använda min damcykel?
Det första du måste fråga dig själv är hur och när du tror att du kommer att använda din damcykel. Det finns damcyklar för många olika användningsområden, för de som pendlar fram och tillbaka till jobbet, de som rullar på staden eller vill ta sig fram på grusvägar. Det finns också speciella damcyklar för de som mest använder cykeln för att motionera. Oavsett om du behöver en damcykel som transportmedel, att leka eller träna med så är det vissa saker du bör ha i bakhuvudet för att kunna göra ett informerat köp.
Olika damcykelmodeller
Det finns otroligt många olika sorters cyklar från många tillverkare och i olika prisklasser. Lite förenklat kan man säga att det finns tre olika typer av damcyklar. Racercykel som ibland kallas landsvägscykel på svenska. De har smala däck och man kan komma upp i ganska hög fart. De lämpar sig inte för att köra i terräng. Sedan finns det också moutainbikes, eller terrängcyklar som de heter på svenska. De har tjocka däck och det går också att beställa dem med ett stötdämpningssystem. De är bra att använda i skogen och när marken är ojämn. Slutligen finns det också citybikes, stadscyklar, som främst används av de som mest cyklar i staden, till och från jobbet och för att handla. De är bekväma att använda och kommer ofta med cykelkorg och pakethållare.
Provcykla alltid din damcykel
Tänk på att alltid provcykla de damcyklar du är intresserad av att köpa innan du bestämmer dig. Om den inte är lätt och bekväm att använda så kommer du förmodligen inte att använda den speciellt ofta. Ingen skulle köpa en ny bil utan att prova den först och på samma sätt fungerar det med en damcykel. Kolla så att alla detaljer sitter fast ordentligt, testa alla växlar och bromsa i både uppför- och nerförsbacke. Det är viktigt att ringa med ringklockan också så att du kan göra andra trafikanter uppmärksam på dig om det skulle behövas. Be också cykelhandlaren visa dig hur ljuset fungerar.