Hemlarm

Hemlarm

Den svenska marknaden svämmar nästan över av olika typer av hemlarm och olika larmtjänster. Det kan kännas förvirrande till en början men i den här texten går vi igenom de viktigaste faktorerna som du bör ta hänsyn till när du överväger att installera ett hemlarm.

Hemlarm med abonnemang

Ett hemlarm med abonnemang innebär att du betalar en månadsavgift, då blir ditt larm kopplat till en larmcentral och du får tillgång till en väktartjänst. När larmet aktiveras så skickas väktare till din bostad som gör en kontroll och beslutar om polis behöver tillkallas. En fördel med denna typ av hemlarm är du kan sätta upp en dekal där det står att din bostad är bevakad så att potentiella inbrottstjuvar skräms bort.

Nackdelen med dessa larm är att de är ganska dyra, särskilt på lång sikt eftersom du betalar varje månad. Du blir dessutom inte ägare till ditt hemlarm så om du vill säga upp tjänsten så måste du lämna tillbaka larmet till den leverantör som du har köpt hemlarmet av. Detta gäller också om du bestämmer dig för att byta väktartjänst.

Lokala hemlarm

En billigare typ av hemlarm är vad man brukar kalla ”lokala hemlarm”. Det fungerar lite på samma sätt som gamla tiders inbrottslarm som hade en siren som skapade oljud och på så sätt skrämde bort tjuvar från brottsplatsen. Idag finns hemlarm som fungerar på samma sätt men sirenerna är elektroniska och du kan själv välja hur de ska låta, om den ska ha en fast lång signal eller ett återkommande pulserande ljud. Ofta ingår inbyggda blixtljus som förhoppningsvis skrämmer bort inbrottstjuvarna eller åtminstone förkortar den tid de vågar vistas i bostaden. Dessa larmanordningar är tekniskt sett enklare, de har bara en detektor som aktiveras om den känner av rörelse. Det är viktigt att noga fundera igenom var man placerar detektorerna för att larmet ska fungera så effektivt som möjligt, det ska inte gå att smyga under detektorerna eller komma förbi dem på annat vis.

Inbrottslarm med kameraövervakning

Till de flesta typer av hemlarm kan man koppla en kamera som skickar live-bilder till din smartphone eller dator så att du kan se vad som händer i din bostad. När larmet aktiveras skickas ett sms eller ”push notice” till din mobil och du kan sedan enkelt koppla upp dig mot videokameran genom att använda en speciell app som larmföretagen erbjuder.

Du kan sedan ta beslut om att ringa polisen eller själv åka hem och kolla hem din bostad.