HLR-utbildning i Malmö hjälper dig rädda din hund

HLR-utbildning i Malmö hjälper dig rädda din hund

Hjärt-lungräddning (HLR) är en teknik som kan rädda livet på människor som har drabbats av plötsligt hjärtstopp. Denna teknik, som inkluderar bröstkompressioner och konstgjord andning, kan dock även användas för att rädda livet på husdjur såsom hundar. HLR används vanligtvis när man inte kan känna eller höra att hundens hjärta slår. Om du har gått en HLR-utbildning i Malmö, och lärt dig utföra hjärt-lungräddning på människor, kan du eventuellt rädda livet på ditt husdjur innan du anländer till veterinären.

Rädda människor och djur efter HLR-utbildning i Malmö

När du går en HLR-utbildning i Malmö får du troligtvis lära dig utföra hjärt-lungräddning på människor snarare än djur, men dessa kunskaper kan du sedan använda även på husdjur. Det är nämligen ingen större skillnad att ge hjärt-lungräddning till en människa eller en hund. Du kan sannolikt även finna kurser med HLR där fokus ligger på djur, och det är även möjligt att certifiera sig på området.

Så utför du HLR på hund

Det är värt att notera att hjärt-lungräddning endast ska utföras vid behov. Om du utför HLR på en frisk hund, kan detta vara väldigt farligt och orsaka fysisk skada, potentiellt sett även livshotande sådan. Det finns flera olika sätt på vilka man kan utföra hjärt-lungräddning på hundar:

  • På hundar under 10 kg används ofta en enhandad teknik där handen omsluter bröst och bröstben på hunden. 30 kompressioner (100-120 kompressioner per minut) utförs. Tillåt hundens bröst att helt återfalla mellan varje kompression. Andas sedan in genom hundens nos två gånger innan du börjar om med bröstkompressioner igen.
  • På medelstora och stora hundar lägger du hunden på sidan på ett plant underlag. Använd båda händerna och placera dessa över den bredaste delen av bröstet. Tryck ihop bröstet till en fjärdedel av dess bredd, tryck och släpp efter i takt (80 kompressioner per minut).

Om du vill lära dig hjärt-lungräddning, och därigenom kunna rädda livet på såväl människor som djur i nöd, rekommenderar vi dig att anmäla dig till en HLR-utbildning i Malmö. Det går snabbt att lära sig denna metod, det är roligt och du får värdefull kunskap! I Malmö kan man hitta utbildningar i HLR på hlrutbildningmalmö.se.