Kan jag träna efter en hårtransplantation?

Hur lång tid dröjer det innan man kan träna och ägna sig åt andra fysiska aktiviteter efter att ha genomgått en hårtransplantation? Här berättar vi dels hur själva ingreppet går till men även om läkningsprocessen och när du bör kunna återgå till ditt vanliga leverne igen efter din hårtransplantation.

Så går en hårtransplantation till

Patienter som genomgår en hårtransplantation får vanligtvis ett lugnande medel för att slappna av och sedan lokalbedövning för att säkerställa att ingen smärta upplevs under ingreppet. I samband med operationen kan antingen en remsa innehållande en större mängd hårsäckar tas från hjässan och placeras på den skalliga delen av huvudet, eller så kan mindre grupper av hårsäckar transplanteras genom metoden FUE.

När alla transplantat har flyttats från donationsområdet till det transplanterade området, kommer områdena att rengöras och du ges ofta smärtstillande medel. Sedan är du redo att åka hem igen. Om du har fått lugnande medel inför operationen bör du försöka få skjuts hem från kliniken istället för att själv köra.

Fysisk aktivitet efter hårtransplantation

Det område av hjässan dit hårsäckar har transplanterats under ingreppet kommer sannolikt att vara lite rödaktigt under den närmsta veckan efter transplantationen. Om din hy lätt rodnar kan rodnaden vara längre, ibland upp till fyra veckor. Det hår som under din hårtransplantation har förts över till det skalliga området av hjässan kommer växa under två till tre veckor. Därefter kommer hårsäckarna bli inaktiva och det transplanterade håret kommer trilla av, vilket gör att din hjässa ser likadan ut som före ingreppet.

Om du har genomgått en hårtransplantation där en hudremsa med hår har avlägsnat från donationsområdet, kan du ofta gå tillbaka till jobbet dagen därpå. Det enda synliga tecknet på din hårtransplantation är sårskorporna på det transplanterade området av hjässan. Efter den här typen av ingrepp kan du börja träna och ägna dig åt fysisk aktivitet igen inom en vecka. Du som har genomgått en hårtransplantation där metoden FUE har använts kan återgå till att utföra fysiska aktiviteter redan inom tre dagar, förutom simning och aktiviteter där du bär hjälm. Dessa aktiviteter kan du ägna dig åt efter en vecka.