Så kan du slippa skavsår från cykelsadeln

Skavsår från cykelsadeln kan uppstå även om du har en perfekt inställd cykel och sadel. Detta gäller särskilt när du cyklar längre sträckor i varmt väder. Därför är racercyklister extra utsatta när det gäller skavsår av denna typ. Dina cykelbyxor, din sadel och saltkristallerna från din torkade svett kan tillsammans sandpappra din rumpa medan du cyklar. I fukt och regn kan detta förvärras eftersom våt hy är särskilt utsatt för skav. Här går vi igenom hur du kan slippa skav och värk när du cyklar.

Så kan du slippa skavsår från cykelsadeln

Behandla dina skavsår

Ofta inser du inte ens att du håller på att mörbulta dig själv förrän du kliver av cykeln och tar en dusch. Ibland kan skavsåren upplevas som att de kommer från en klarblå himmel. Du kanske märker att din hy är lite irriterad, sedan gör bakterierna sitt och plötsligt är dina hårsäckar inflammerade. Om tillståndet inte behandlas kan hårsäckarna ge upphov till rejäl smärta.

Om dina skavsår är så pass allvarliga att det gör ont när du sätter dig på sadeln, bör du ta några dagars avbrott från cyklingen och hålla det drabbade området rent och torrt. Det finns krämer som kan lindra värken och påskynda återhämtningen. Infekterade skavsår kan kräva ett läkarbesök och en förskrivning av antibiotika. När väl du fått ordning på kroppen kan det vara värt att fundera på om du ska prova på en annan cykelsadel.

Förebygg skavsår

För att skydda dig själv mot skavsår bör du investera i cykelbyxor med sömlös chamois. Tvätta dina cykelbyxor mellan turerna och sitt inte i dina svettiga byxor längre än vad som är absolut nödvändigt. Ta av shortsen så fort cykelturen är över och torka dig med en handduk, eller ännu hellre en våtservett om du inte kan duscha på ett tag. Det är viktigt att komma ihåg att man inte bör bära underkläder när man bär cykelshorts. Detta är ett misstag som alltför många cyklister gör, och det är som att be om skavsår.

Du kan också överväga att använda chamoiskräm, vilket är ett smörjmedel som minskar friktionen mellan din kropp och dina cykelshorts. Vissa krämer har en krämig konsistens medan andra mer liknar ett vax. De innehåller ofta eukalyptus, lavendel och andra antibakteriella ämnen som kan bidra till att förebygga infektioner.