Sneakers – skon på allas läppar (och fötter)

Sneakers. Visst har du ett par hemma? Det har de flesta idag. När denna modell av sko skapades var den främst tänkt att användas vid sportsammanhang. Idag har dock sneakers blivit mode och bärs av män, kvinnor, barn, sportiga typer och icke-sportiga typer. Varför har den blivit så stor? Jo, just för att den både är snygg och bekväm på foten. En klassisk sneaker har en sula av gummi eller ett syntetiskt material. Resten av skon är av läder eller annat syntetiskt material. Sedan finns det en hel djungel av modeller, färger och mönster. Och låt oss inte glömma mängden av märken!

Skon man vill samla på

Sneakers kan man ha när man tränar, men också till vardags. Sneakersindustrin kan till och med lova att det finns minst en modell du vill ha. Och de bärs verkligen av alla. Till och med kändisar gillar skapa nya looker genom att matcha klänningar med ett extra exklusivt par av sneakers. Något som har blivit stort är vita sneakers. De kan fungera till kläderna lika bra som vilka vita skor som helst. Vita sneakers är lika snyggt till en middag ute som till en vardaglig street look. Föredrar man mönster finns det oändligt att välja på. Det finns transparanta sulor, gulddetaljer, kristaller, mocka, denim med mera. Det bästa med sneakern och vad som gör den så populär är att stil möter komfort. Du kan få en sko som är särskilt gjord för att stödja din kropp på bästa sätt, utan att beröva känslan av att känna dig snygg och trendig. Och för den som älskar sneakers lite extra, kan man också samla på dem. Det är lika normalt som samlingar av klackskor. Det kan vi lova!

Skon som föddes ur sporten

Men hur kom denna populära typ av sko till? Exakt, genom sporten. Redan på slutet av 1800-talet började man designa skor som var särskilt gjorda för olika sporter, med en gummisula och snart även piggar för bättre grepp. Dessa såldes exklusivt till atleter. Efter några årtionden fanns det olika sneakers för olika sporter. Till exempel:

  • Fotbollsneakers
  • Basketsneakers
  • Löpningssneakers
  • Bowlingsneakers
  • Golfsneakers

På 70-talet blev det extra trendigt att jogga, och sneakers blev mer och mer populärt att äga. Än idag är sneakers det man föredrar i de flesta sporter. Vill man hitta sneakers som håller måttet och som är trendiga, kan man hitta flera olika butiker på nätet. Bland de som grundat skobutiker på nätet hör Daniel Mühlbach till de mest välkända.