Hur svårt är det att byta assistansbolag?

Om du får hjälp från ett assistansbolag idag men vill byta – hur svårt är det bytet att genomföra? Generellt är mycket lätt. Dessutom finns det hjälp att få på vägen.

Sök först upp nytt assistansbolag

Säg inte upp dig från ditt gamla avtal – förrän du vet vilket bolag du vill byta till. Därmed är första steget att jämföra och välja ny assistansanordnare.

  • Välja själv
    Har du hört bra omdömen om ett specifikt assistansbolag eller kanske känner de som jobbar där. Oavsett orsak så kan du välja själv vilka som ska utföra assistansen genom att kontakta det nya bolaget. Berätta att du vill ha dem som anordnare så kommer de boka in en träff där ni går igenom vilken hjälp som ges, avtal och villkor m.m. Därefter kan du bestämma dig om du vill anlita dem eller inte.
  • Välja via assistansförmedlare
    Den andra vägen är att gå via assistansförmedlare. Det är ett bra val för personer som inte vet vilket assistansbolag de vill ha hjälp av och därmed önskar stöd att välja. Kortfattat arbetar en förmedlare som en guide mellan brukaren och de lokala privata bolagen som erbjuder assistans. Någon kostnad uppstår inte för kunderna och här går det både att få hjälp med allmänna frågor kring assistans, hjälp att välja samt viss juridiskt stöd.

Nya assistansbolaget hjälper till med överflyttning

När nu val av bolag har skett kommer det valda bolaget att ta hand om all administration för överflytten. Det betyder exempelvis att de kommer att kontakta det bolag som idag har uppdraget för att få överlämning av information. De kommer därefter kunna säga när de helt och hållet har ansvaret. Detta beroende på uppsägningstid, och eventuell möjlighet att påverka den, från tidigare bolag.

Uppsägningstid
Alla assistansbolag har en uppsägningstid. Däremot kan den variera kraftigt gällande hur lång den är. Om uppsägningstiden är tre veckor innebär det därmed att om uppsägning sker den första september kommer kunden ändå fortfarande få vård från bolaget fram till den 21:a. Det kan i vissa fall få en förkortad uppsägningstid men det är inget som går att räkna med. Det är därmed en punkt som är viktig att kontrollera innan ett avtal skrivs på. Personer som anser det vara svårt att läsa och tolka avtalen kan kontakta assistansförmedlare då dessa objektivt kan ge sin åsikt i frågan.